Дирекция Информационни Технологии

Обновено: петък, 20 септември 2024 9:27

Архивиране и съхранение

Поради естеството на непрекъснато развиващите се онлайн атаки, е невъзможно да се гарантира, че вашите данни никога няма да станат предмет на хакерска атака или да бъдат повредени по друг начин.

Единственият начин да се защитите, е да архивирате редовно данните си, за да можете да ги възстановите в случай на инцидент.

Услугите на Дирекция Информационни Технологии обхващат защита на университетски данни, уеб съдържание, текстови файлове, изображения, софтуер и др. 

Архивиране и възстановяване на файлове и данни
Disk Based Replication

Използва активна дискова система за съхранение, архивиране и възстановяване на файлове.

Enterprise Cloud Backup
Как да предотвратите загуба на данни?

1. Използвайте отдалечено съхранение: 
Критичен фактор, за да предотвратите загуба на данни са отдалечените архиви. Резервните копия извън сайта или поне извън сървъра ще останат жизнеспособни, дори ако вашият централен сървър е компрометиран, което ви позволява да възстановите данните си изцяло.

2. Правете резервни копия често и редовно:
Предотвратете загубата на вашите критични данни, като гарантирате, че резервните копия се правят често и по редовен график. На напълно управлявани сървъри вашият контролен панел ви дава възможност за създаване на резервни копия на ниво акаунт по график. Критичните данни, които се актуализират непрекъснато, ще се нуждаят от по-чест график за архивиране. Решение за непрекъснато архивиране би работило добре в този случай. Докато по-статичните данни може да се нуждаят само от ежедневно/нощно или дори седмично архивиране.

3. Помислете за продължителността на задържане:
След като определите честотата, също така е важно да обмислите колко дълго ще съхранявате всяко архивиране. Съхраняването на всяко архивиране завинаги не е възможно поради ограниченото пространство за съхранение. Повечето решения за архивиране предлагат поредица от графици за задържане, като поддържане на почасови и ежедневни архиви за една седмица, седмични архиви за месец и месечни архиви за няколко месеца или дори години. Този тип график позволява наличието на множество скорошни резервни копия при възстановяването на екземпляра.

4. Поддържайте архивите криптирани и защитени
Криптирането на файловете е допълнителна стъпка в сигурността на данните. Криптирането на резервно копие по време на съхранение гарантира, че вашите данни ще бъдат това, което очаквате, в случай че трябва да ги възстановите.